Oficial OUG 70/21.06.2024: decontul precompletat e-TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In MOF nr. 582 de vineri, 21 iunie 2024 s-a publicat OUG 70 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale.

Decontul precompletat RO e-TVA va contine date din sistemele RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat, sistemul informatic integrat vamal si alte sisteme informatice proprii ale Ministerului Finanțelor.

Modelul și conținutul decontului precompletat RO e-TVA se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.

Important! Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanță în sensul Codului de procedura fiscala.

Etape:

1.Pana in 20 a lunii se primeste decontul precompletat din SPV

2. După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA verifică datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală.

3. Daca dupa depunerea decontului se constata diferente semnificative intre cele 2 variante, ANAF va notifica prin SPV persoana respectiva.

4. După identificarea diferențelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată prin intermediul formularului electronic de notificare „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA” în Spațiul privat virtual.

Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația transmiterii Notei justificative privind diferențe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin notificarea „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”.

Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferențe RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificării „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”.

5. În situația în care se identifică diferențe sub pragul de semnificație, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite notificarea „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”.

6. Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA și dispune măsurile
legale în conformitate cu competențele atribuite și obiectivele prezentului act normativ

Diferente semnificative

Prin diferente semnificative se inteleg: valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de:

  • minimum 20% în cotă procentuală și
  • o valoare absolută de minimum 1.000 lei,

rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de TVA depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

Prevederile nu se aplică în cazul rândurilor de regularizări din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Identificarea diferențelor semnificative se realizează pe baza sumelor înscrise în coloana „TVA” din decontul de taxă pe
valoarea adăugată depus de persoana impozabilă și decontul precompletat. În situația în care nu există obligația completării
taxei pe valoarea adăugată din decontul de taxă pe valoarea adăugată, verificările se realizează prin compararea sumelor
înscrise în coloana „Valoare”.

Contraventii e-TVA

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, dacă, potrivit legii, nu este săvârșită în astfel de condiții încât să constituie infracțiune, neîndeplinirea obligațiilor persoanei impozabile privind transmiterea Notei justificative privind diferențe RO e-TVA in termenul stabilit.

Contravenției îi sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Risc fiscal

Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor solicitate prin Nota justificativă privind diferențe ROe-TVA pentru clarificarea diferențelor între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat ROe-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de
declarare al taxei pe valoarea adăugată.

Se consideră că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA și dacă se regăsesc în cel puțin una dintre următoarele situații:
a) nu depun în termenul legal Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA;
b) există diferențe semnificative și nu au fost prezentate informații și date complete și/sau concludente prin intermediul documentului „Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA”, ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite și concomitent existența riscului unor fapte de evaziune fiscală.

Citeste si: Important incepand cu 1 iulie 2024: e-Factura, e-Transport, salariul minim si posibil e-TVA

Articole similare

4 Thoughts to “Oficial OUG 70/21.06.2024: decontul precompletat e-TVA”

  1. Stanciu Stela

    Dorinta acestui Stat condusi din afara tarii e sa dispara firmele mici fiindca cu atitea enormitati pe care le cere contabili trebuie sa mareasca tariful firma se inchide neavind cu ce PLATI. Ideia e sa ramina ca in occident numai Cei mari..

  2. marius

    Fiemele care facevaziune fiscala nu emit facturi si nici nu depun declaratii fiscale la ANAF.
    Aceasta este nascocirea unor minti bolnave,care nu cunosc realitatea din jurul lor.

  3. Puskas Istvan

    Ne vom retrage din profesia de expert contabil.
    Daca asta fost ideea ca firmele oneste, platitaire cu maxima acurateted impozitele si taxele, sa fie intr-un mod si mai drastic prersecutate de Fisc, asta e singura concluzie la care putem ajunge.

    Cu stima.

    1. Anonymous

      Firmele care fac evaziune fiscala nu emit facturi si nici nu depun declaratii la ANAF.
      Aceasta este o aberatie a unor minti bolnave,care nu cunosc deloc realitatea.

Comentariul tau aici